;
در اینجا به نحوه ابطال کارت بازرگانی و مدارک مورد نیاز آن می پردازیم.
براساس قوانین گمرک کشور ، کارت بازرگانی مجوزی است که دارنده آن ، چه حقیقی چه حقوقی ، می تواند با داشتن آن ، اقدام به تجارت در عرصه واردات و صادرات کالا کند.
این تجارت از مرحله ثبت سفارش و ترخیص کالا تا واردات از مناطق آزاد ، حق العمل کاری در گمرک و صادرات کالاهای مجاز را در بر دارد.
با این تعریف واردات و صادرات کالا برای تجار آزاد نیست و تنها بازرگانانی که دارای کارت بازرگانی هستند می توانند این کار را انجام دهند.
برای صدور کارت بازرگانی ، بازرگان موسسه خود را در دفتر ثبت تجاری ثبت کرده و دارای دفاتر پلمپ شده ی تجاری می باشد و عضویت اتاق بازرگانی محل خود را نیز قبول کرده است . در ارتباط با شرکت های تجاری کارت بازرگانی به نام مدیر مسئول شرکت صادر می شود.
از کاربردهای کارت بازرگانی می توان به واردات از مناطق آزاد ، صادرات کلیه کالاهای مجاز بازرگانی ، صدور ویزای تجاری ، صدور گواهی مبدا ، عضویت در اتاق بازرگانی ، شرکت در نمایشگاه های بین المللی داخلی و خارجی ، مبادرت به امر صادرات و واردات کالا به صورت تجاری و ... می توان اشاره کرد.
درصورتی که بعد از صدور کارت بازرگانی مشخص شود که دارنده کارت فاقد یک یا چند شرط از دریافت کارت است و یا بعد از صدور فاقد شرط یا شرایط مذکور شده است وزارت بازرگانی می تواند نسبت به ابطال کارت اقدام نموده و موضوع را به اطلاع اتاق بازرگانی و صنایع ایران یا اتاق تعاون می رساند.
همچنین افراد حقیقی یا حقوقی برای انصراف از داشتن کارت بازرگانی می توانند با ارائه مدارک به اتاق های بازرگانی و تعاون نسبت به ابطال کارت بازرگانی خود اقدام نمایند.
لازم به ذکر است با توجه به قوانین جدید اعتبار کارت بازرگانی از تاریخ صدور یک سال است و تمدید آن با ارائه مدارک لازم برای مدت مذکور انجام می گیرد .
چند نکته جهت دریافت کارت بازرگانی :
اگر کارت بازرگانی شخص حقیقی و حقوقی مفقود یا به سرقت رود بنا به تقاضای صاحب کارت و ارائه مدارک ذیل کارت بازرگانی وی برای جلوگیری از سوء استفاده احتمالی تعلیق می گردد :
ابطال کارت های بازرگانی ممکن است به دو صورت انجام پذیرد : 1. ابطال اختیاری 2. ابطال اجباری
فرد حقیقی یا حقوقی می تواند از داشتن کارت بازرگانی منصرف شده و با رعایت موارد و ارائه مدارکی با راجعه به اتاق بازرگانی و یا اتاق تعاون و اداره کل صادرات و واردات وزارت بازرگانی در تهران یا بازرگانی استان ها تقاضای ابطال کارت بازرگانی خود را انجام دهند.
در صورتی که مالک کارت فاقد یک یا چند شرط از شرایط کارت بازرگانی باشد و چنانچه بعد از صدور کارت فاقد شرط یا شرایط نامبرده شود وزارت بازرگانی می تواند به صورت مستقیم نسبت به لغو کارت بازرگانی اقدام نماید.
طبق بند 1 ماده 10 مکررات صادرات و واردات اگر این امر برای اتاق بازرگانی یا اتاق تعاون مسلم شود باید موضوع را جهت لغو به وزارت بازرگانی اطلاع دهد.
اگر مالکین کارت بازرگانی مرتکب جرم قاچاق شوند ، علاوه بر مجازات ، برابر ماده 30 قانون امور گمرکی ایران محکوم به ابطال کارت بازرگانی می گردند. با این شرایط کارت بازرگان به صورت موقت یا دائم بر اصل مورد باطل می شود.
این دو نوع ابطال دو تبصره را نیز شامل می شود :
تبصره 1 : محرومیت از عضویت اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران دلیلی بر جلوگیری از ترخیص کالایی که بر پایه مقررات قبل از محرومیت طبق انسداد اعتبار شده یا حمل گردیده نخواهد بود.
تبصره 2 : وزارت بازرگانی کلیه کارهای کارت بازرگانی در خصوص ابطال اختیاری و چه اجباری را انجام می دهد.
بازرگانانی که متقاضی لغو امتیاز کارت بازرگانی هستند می توانند برای درخواست لغو امتیاز کارت خود در شهر تهران به اتاق بازرگانی تهران و در شهرهای دیگر به نمایندگی ها و یا به ادارات کل بازرگانی استان ها رجوع کنند و یا از طریق وزارت بازرگانی به صورت مستقیم اقدام نمایند و برای اطلاعات بیشتر می توانند با کارشناسان ما تماس حاصل نمایند.