;
شرکت های دانش بنیان به شرکت یا موسسه خصوصی یا تعاونی گفته می شود که به منظور هم افزایی علم و ثروت ، توسعه اقتصاد دانش محور ، تحقیق اهداف علمی و اقتصادی و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه در حیطه فناوری های برتر و با ارزش افزوده فراوان تشکیل می شوند و براساس معیارهای مورد نظر آیین نامه ، به تایید کار گروه می رسد.
تاسیس این شرکت ها در پارکهای علم و فناوری به منظور تجاری ساختن ایده ها از نخستین کارهایی است که به منظور علمی شدن اختراعات و نوآوری ها به تکنولوژی است.
با این حال هنوز محدودیت هایی در شکل گیری چنین موسسات و نهادهایی وجود دارد که آن ها را از رسیدن به چشم انداز های طولانی باز می دارد.
مشکلاتی از قبیل محدودیت در جایگاه تاسیس ، نبود حمایت لازم و کافی دولت و همچنین ایرادهایی از سوی شورای نگهبان وارد شده است که باعث شده اصلاحاتی در مواد قانونی آن صورت پذیرد.
شرکت های دانش بنیان طبق آیین نامه مصوب اهدافی نظیر ترغیب هیئت علمی دانشگاه ها و واحد های پژوهشی برای فعالیت های بیشتر در رفع نیاز جامعه و امکان افزایش درآمد اعضای هیئت علمی ، تجاری سازی دست آوردهای پژوهشی ، افزایش درآمدهای اختصاصی دانشگاه ها موضوع کلی و اصلی فعالیت شرکت های دانش بنیان را دنبال می کنند.
از دیگر اهداف این شرکت ها تحول در دست یافته های اجتماعی با حضور شخصیت های علمی در این حیطه ، ارتقای فرهنگ عمومی کار آفرینی ، جذب و تبدیل ایده ها و نظرات به محصول و ایجاد مشاغل پایدار می باشد.
معیارهای سه قسمتی محصولات دانش بنیان کدام اند؟
شرکت های دانش بنیان به دو دسته تقسیم می شوند
1. شرکت هایی که فقط اعضای هیات علمی مالک آن هستند
2. شرکت هایی که دانشگاه ها نیز مالک آن هستند.
شرکت های دانش بنیان واسطه ای میان ایده های تجاری و تولید و ارتقای فناوری می باشند. در این شرکت ها ایده های جدید و قابل پیاده سازی توسط پژوهشگران و قشر علمی و دانشگاهی در مسیر فناوری های بالا و قابل پیگیری به کار گرفته خواهند شد.
بزرگترین دغدغه این شرکت ها حفاظت از دارایی های فکری و حفظ حقوق مالکیت معنوی می باشد که باید کار کارشناسی و حقوقی دقیقی بر روی آن انجام شود.
شرکت های دانش بنیان از حمایت های دولت مانند معافیت از پرداخت کردن مالیات ، عوارض حقوقی گمرکی و سود بازرگانی و عوارض مالیاتی به مدت زمان 15 سال برخوردار می باشند.
شاخص های تشخیص شرکت های دانش بنیان به دو دسته شاخص عمومی و اختصاصی تقسیم می شوند.
در این دسته حداقل باید دو سوم از اعضای هیئت مدیره شرکت 2 مورد از شرایط زیر را دارا باشد
شرکت متقاضی علاوه بر دارا بودن شاخص عمومی باید واجد کلیه شرایط اختصاصی در یکی از دسته های زیر باشند
تسهیلات: شرکت های دانش بنیان می توانند از تسهیلات دولتی استفاده کنند. همچنین صندوق نوآوری و شکوفایی به عنوان نهاد مالی این شرکت ها تاسیس شده است که برخی خدمات آن شامل :
معافیت های مالیاتی : شرکت های دانش بنیان از معافیت های ویژه مالیاتی طبق شرایطی برخوردار هستند.
معافیت گمرکی: بر اساس ماده ۴ دستورالعمل اجرایی ماده ۲۲ آیین نامه اجرایی قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان این معافیت ها برای کالاهای غیر تجاری لحاظ خواهد شد. کالاهای غیر تجاری که مشمول این معافیت خواهند شد به قرار زیر است:
اولویت استقرار واحد های پژوهشی، فناوری و مهندسی و موسسات دانش بنیان در محل پارک های علم و فناوری، مراکز رشد، مناطق ویژه اقتصادی و ...
ایجاد پوشش بیمه ای مناسب برای کاهش خطر پذیری محصولات دستاوردهای دانش، نوآوری و فناوری در تمام مراحل تولید، عرضه و به کارگیری
حمایت از ساخت داخل کالاهای دانش بنیان : در خصوص حمایت از کالای دانش بنیان معاونت علمی حمایت های زیر را ارائه می کند :
برنامه جامع توسعه کسب و کار دانش بنیان که به شرح زیر است:
مقاله پیشنهادی : ثبت شرکت با مسئولیت محدود |
اهداف شرکت های دانش بنیان چیست؟
بدین ترتیب محصولات و خدمات شرکت ها و موسسات بر اساس اصولی که از طریق کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت های دانش بنیان تحت نظر معاونت علمی ریاست جمهوری جمع آوری شده است در دو بخش بررسی معیارهای اساسی محصول و خدمات و همچنین بررسی معیارهای عمومی خود شرکت یا موسسه، ارزیابی شده و بر اساس نتیجه ارزیابی مشخص خواهد شد که آیا محصولات و خدمات شرکت حائز رتبه دانش بنیان شدن خواهند بود یا خیر.
در این راستا با توجه به وجود معیارهای گوناگون در دسته بندی شرکت ها، رتبه بندی شرکت ها در معیارهای دانش بنیان شدن به وجود آمد تا بتوان شرکت ها و موسسات را از نظر رتبه دانش بنیان و میزان حمایت مورد نیاز دسته بندی نمود.
شرایط پذیرش طرح های حمایتی :
شرایط پذیرش مانند تقویت اقتصاد ملی کشور ، تقویت دفاع ملی کشور ، اشتغال زایی ، ارتقای سطح طرح ها از نمونه صنعتی و یا بالا برد سطح تکنولوژی ، رسیدن به فناوری برتر در جهت اشتغال زایی و کسب درآمد و ... برخوردار هستند به همین علت ها درباره امکان استفاده از مزایای قانونی در زمان ثبت شرکت نمی توان اظهار نظر کرد و ارزیابی بر مبنای عملکرد شرکت ها پس از ثبت و فعالیت شرکت انجام می شود.
مدت اعتبار ارزیابی شرکت های دانش بنیان چگونه است؟
مدت زمان تایید شرکت های دانش بنیان ۲ سال است که بعد از ۲ سال بسته به نوع شرکت از لحاظ دارا بودن اظهارنامه و درآمد درج شده در اظهارنامه مالیاتی شرکت ها وارد مرحله ارزیابی مجدد و تمدید خواهند شد.
سخن پایانی :
فرآیند ثبت یک شرکت و تبدیل آن به شرکت دانش بنیان در این مقاله گفته شد اما توصیه ما به شما این است که برای طی کردن این مسیر حتما از مشاورین حقوقی و نکته های فنی متخصصین در امور حقوقی شرکت های دانش بنیان استفاده کنید. به همین منظور می توانید با کارشناسان ما در ثبت مهر تماس بگیرید تا آنها شما را به بهترین نحو راهنمایی کنند تا شما نیز بتوانید شرکت دانش بنیان خود را تاسیس کنید.