انحلال شرکت
شرکت ها چه در صورت تجاری بودن و چه در صورت غیر تجاری بودن ممکن است بنابر دلایل اختیاری و یا اجباری منحل شوند. دلایل متعددی اعم از ورشکستگی ، عدم تحقق اهداف ، عدم تمدید زمان انقضای شرکت ، فوت یکی از شرکا و ... باعث انحلال شرکت می شوند. در هنگام انحلال شرکت باید تمامی بدهی ها پرداخت و تمام دارایی های منقول و غیر منقول بعد از تسویه باید بین سهامداران تقسیم شود.
به طور کلی انحلال شرکتها به چند صورت انجام می شود این انحلال یا از طریق مراجع قضایی و به حکم دادگاه انجام می شود یا توسط ارکان تصمیم گیرنده شرکت ها صورت میگیرد و یا بوسیله صدور حکم ورشکستگی شرکت منحل می شود.
از وظایف اولیه متصدیان این است که انحلال را به مرجع ثبت ، جهت ثبت و آگهی برای اطلاع به عموم اعلام دارند زیرا در غیر اینصورت نسبت به اشخاص ثالث بلا اثر می باشد.
انحلال شرکت به دو صورت اختیاری و اجباری انجام می گیرد . از دلایل انحلال شرکت به صورت اجباری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- انجام گرفتن موضوع فعالیت شرکت : تمامی شرکت های تجاری و غیرتجاری برای دستیابی به اهدافی مشخص تاسیس می گردد و زمانی که ماموریت خود را به پایان می رسانند تصمیم به انحلال آن می گیرند.
- انقضاء فعالیت شرکت : در زمان تاسیس شرکت مدت زمان فعالیت شرکت در اساسنامه قید می شود و شرکت تنها تا این تاریخ می تواند فعالیت داشته باشد و این تایم به عنوان تاریخ انقضای شرکت بیان می شود و در زمان موعد آن باید متوقف شود.
- ورشکستگی و وجود بدهی هاس فراوان در شرکت : زمانی که شرکت و شرکا نتوانند سرمایه مورد نیاز شرکت را تامین کنند و با توجه به تحریم های اقتصادی و نوسانات ارزی شرکت ها دچار مشکل می شوند و مدیران در تامین بودجه دچار مشکل می شوند و به همین دلیل اعلام ورشکستگی می کنندتا از خسارت های بیشتر و افزایش بدهی جلوگیری کنند.
- حذف شرکای شرکت : حذف شدن یک به یک شرکا و ماندن تنها یک نفر در راس خود به خود باعث انحلال شرکت می شود.
دلایل اختیاری انحلال شرکتها :
دلیل اختیاری انحلال شرکت تنها زمانی صورت میگیرد که شرکا تصمیم به توقث شرکت بگیرند و به دلیل کمبود بودجه و ناتوانی در اداره شرکت تصمیم به انحلال آن می گیرند.
مراحل ثبت انحلال شرکت :
- اولین قدم برای انحلال تشکیل مجمع عمومی فوق العاده و تصمیم به انحلال شرکت است.
- پس از تصمیم گیری در مجمع عمومی شرکت همان مجمع باید اقدام به تعیین میر تصفیه نماید.
- باید نسخه ای از صورتجلسه مجمع شرکت که تصمیم به انحلال شرکت گرفته و مدیر تصفیه را نیز تعیین نموده است و به امضاء شرکاء و سهامداران شرکت و مدیر تصفیه رسیده است و به همراه مدارک ذیل به اداره ثبت شرکت ها از طریق باجه های پستی منتخب و بوسیله پست پیشتاز ارسال گردد.
- پس از بررسی پرونده چنانچه کلیه موارد قانونی رعایت شده باشد مرجع ثبت شرکت ها اقدام به ثبت انحلال می نمایدو در سامانه اداره ثبت شرکت ها به متقاضی اعلام می شود تا ضمن پرداخت هزینه های قانونی مربوط به ثبت انحلال شرکت ، ذفاتر مربوطه را نیز امضاء نماید و مدارک را تحویل بگیرد.
- سپس باید ثبت انحلال شرکت در روزنامه رسمی کشور و روزنامه کثیرالانتشار مربوط به آگهی های شرکت آگهی شود و به اطلاع عموم مردم برسد.
- بعد از ان مدیر تصفیه اقدام به وصول مطالبات شرکت و پرداخت دیون و بدهی های شرکت به افراد خارج از شرکت و سهامداران و شرکاء است را انجام می دهد و در واقع نماینده شرکت منحل شده محسوب می شود.
- پس از انحلال شرکت در تمامی آگهی ها و اوراق و نوشتجات و اسناد شرکت ، باید پس از نام شرکت عبارت در حال تصفیه ذکر شود.
نکته : در هنگام انحلال شرکت باید مدیر تسویه انحلال به نمایندگی از شرکت حتما حضور داشته باشد و همچنین آدرس برای محل تسویه باید مشخص باشد که اصولا همان آدرس شرکت می باشد.
اثار انحلال شرکت :
- حفظ نام و اقامتگاه شرکت
- تمام دارایی های شرکت رد مالکیت خود شرکت می ماند
- اگر علت انحلال ورشکستگی نباشد می تواند بعد از انحلال و در زمان تصفیه ، از دادگاه صالح درخواست صدور حکم ورشکستگی بکند.
- پس از انحلال قابلیت تبدیل شرکت از نوعی به نوع دیگر از بین می رود.
- مدیر تصفیه و یا اداره تصفیه امور ورشکستگی می تواند اقدام به انعقاد قرار داد و انجام معاملات برای پرداخت بدهی کنند و این معاملات کاملا نافذ است.
مدارک لازم برای انحلال شرکت با مسئولیت محدود :
- صورت جلسه انحلال (حتما باید دارای امضای تمام اعضا و مدیر تصفیه باشد)
- کپی مدارک شناسایی مدیر تصفیه (اگر جز شرکا نیست)
- اصل آخرین روزنامه رسمی
- اصل دعوت نامه از شرکا برای شرکت در مجمع فوق العاده
لازم به ذکر است که در شرکت با مسئولیت محدود اگر شرکایی که مالک بیش از نیمی از سرمایه هستند تصمیم بر انحلال بگیرند موافقت مابقی شرکا ضرورتی ندارد.
مدارک لازم برای انحلال شرکت سهامی خاص :
- صورت جلسه انحلال (حتماً باید دارای امضای تمام اعضا و مدیر تصفیه باشد)
- کپی مدارک شناسایی مدیر تصفیه (اگر جز شرکا نیست)
- اصل آخرین روزنامه رسمی که آگهیهای شرکت موردنظر در آن منتشر میشوند
- اصل آگهی منتشر شده در روزنامه کثیرالانتشار مبنی بر دعوت از شرکا برای شرکت در مجمع فوق العاده
مدارک لازم برای انحلال شرکت تضامنی :
- صورت جلسه انحلال شرکت (حتماً باید حاوی امضای تمام شرکا و مدیر تصفیه باشد)
- اسناد ثبت شرکت
- شناسنامه تمام شرکا
لازم به ذکر است که از زمان انحلال تضامنی تا زمان پرداخت کامل بدهی های شرکت هیچ یک از شرکا حق استفاده از اموال شرکت را ندارند.
شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر در ارتباط با انحلال و هزینه های مربوط به آن با کارشناسان ما در ثبت مهر تماس حاصل نمایید تا آنها شما را در کوتاه ترین زمان راهنمایی نمایند و به سوالات شما پاسخ دهند.